sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Opetus alkaa

4:13 Nämä ovat Jumalan asetukset. Sen, joka tottelee Jumalaa ja Hänen lähettilästään, Hän on päästävä huvitarhoihin, joissa purot solisevat ja jossa hän ikuisesti on viihtyvä, tämä on suuri autuus.
Kun Koraaniin yhdistetään Muhammedin elämäntarina, jakeet saavat kontekstin ja merkityksen. Koraani sanoo 91 kertaa, että muslimien tulee jäljitellä Muhammedia. Siksi tämän Koraanin jokainen luku alkaa jakeella, joka muistuttaa ettei Koraania voi ymmärtää ilman Muhammedia.


PROFEETTA

I152 Neljänkymmenen vuoden ikäisenä Muhammed alkoi nähdä näkyjä ja kuulla ääniä. Hän sanoi enkeli Gabrielin tulleen hänen luokseen pidellen hienoa kangasta, jossa oli kirjoitusta, ja käskeneen hänen lukea. Enkeli sanoi:
96:1-5 Lue julki Herrasi nimeen, joka on luonut, luonut ihmisen hyytyneestä verestä. Lue! Sillä Herrasi on ylevin; Hän, joka on opettanut käyttämään kynää, opettanut ihmiselle sen, mistä tämä ei ennen tiennyt.

Muhammed heräsi unestaan. Hän vihasi mielenvikaisia ja nyt hän ajatteli oman mielensä järkkyneen. Hän harkitsi itsemurhaa hyppäämällä alas jyrkänteeltä. Kun hän oli kiipeämässä mäen puolivälissä, hän kuuli äänen sanovan: "Muhammed, Sinä olet Allahin Lähettiläs ja minä olen Gabriel." Sen jälkeen Muhammed alkoi saada ilmestyksiä, kuten nämä:

97:1-5 Totisesti olemme ilmaissut sen siunattuna yönä. Mistäpä tietäisit, mikä Voiman yö on! Siunattu yö on arvokkaampi kuin tuhat kuukautta. Silloin laskeutuvat enkelit ja suuri henki Herransa käskyn mukaan kaikenlaisiin tehtäviin. Silloin vallitsee rauha ja kestää aamunkoittoon saakka.
55:1-18 Ar-Rahmän, alati laupias Armahtaja, on ilmaissut Koraanin. Hän on luonut ihmisen. Hän on opettanut tälle puheen lahjan. Aurinko ja kuu kiertävät ratojaan, ja yrtit sekä puut palvovat Häntä. Hän on asettanut taivaan korkealle ja saattanut voimaan tasapainon, jotta ette tekisi väärin punnitessanne. Käyttäkää vaakaa oikeudenmukaisesti älkääkä vajaasti mitatko.
Maan Hän on luonut eläviä olentoja varten ja hedelmät ja taatelit suojaavin verhoin, viljan akanoineen ja tuoksuvat kukkaset. Minkä Herranne armotyön siis väitätte valheeksi? Hän loi ihmisen maan tomusta kuin saviastian; Hän loi henkiolennot tulen liekistä. Minkä Herranne armotyön siis väitätte valheeksi? Hän on idän Herra ja Hän on lännen Herra. Minkä Herranne armotyön siis väitätte valheeksi?

ENSIMMÄINEN ISLAMIIN KÄÄNTYNYT

I156 Muhammedin vaimo Khadija oli ensimmäinen islamiin kääntynyt. Hän oli alusta asti rohkaissut Muhammedia ja uskonut häneen. Hänen mielestään Muhammed ei ollut erehtynyt tai mielenvikainen.

Pian Muhammed lakkasi kuulemasta ääniä ja näkemästä näkyjä, mikä masensi häntä ja sai hänet tuntemaan itsensä hylätyksi. Sitten ilmestykset jälleen alkoivat ja sanoivat:

93:1-8 Kautta päivän varhaishetkien, kautta yön, joka levittää pimeyttään! Herrasi ei ole sinua hylännyt eikä ole sinuun tyytymätön; totisesti on se, mikä tulee, sinulle parempaa kuin se, mikä on mennyttä, ja totisesti on Herrasi aikanaan oleva sinulle antelias, niin että olet tyytyväinen. Eikö Hän löytänyt sinut orpona ja antanut sinulle suojaa? Hän löysi sinut eksyksistä ja ohjasi sinua; Hän tapasi sinut köyhissä oloissa ja teki sinusta varakkaan miehen.
 Muhammed alkoi kertoi läheisilleen näyissään kuulemiaan sanoja.

1:1-7 Aloitan Jumalan, laupiaan Armahtajan, nimeen. Ylistys Jumalalle, maailmojen Valtiaalle, armolahjojen Antajalle, laupiaalle Ohjaajalle ja Siunaajalle, jonka hallussa yksin on Tilinteon päivä. Sinua ainoata palvelemme, Sinua huudamme avuksi. Ohjaa meidät oikeata tietä, niiden tietä, joiden osana on Sinun mielisuosiosi ei niiden tietä, jotka ovat Sinun vihasi alaisia, eikä niiden,jotka harhaan eksyvät.
107:1-7 Mitä ajattelet miehestä, joka sanoo tulevaa tuomiota valheeksi? Hän kohtelee orpoa karkeasti eikä kehoita ruokkimaan köyhiä. Voi niitä rukoilevia, jotka eivät sen enempää rukouksista huolehdi, jotka hyvää tekevät vain näön vuoksi ja kitsaasti jättävät almut antamatta!
70:19-35 Totisesti on ihminen luotu epävakaiseksi mieleltään: Kun jokin paha kohtaa häntä, hän on kärkäs valittamaan, mutta kun jotakin hyvää annetaan hänen osalleen, hän on kiittämätön, lukuunottomatta niitä, jotka rukoilevat, jotka uskollisesti suorittavat rukouksensa, niitä, joiden rikkaudessa on määrätty osa kerjäläistä ja osatonta varten; niitä, jotka uskovat tuomion päivään, ja jotka pelkäävät Herransa kuritusta ei kukaan, totisesti, saata säästyä kuritukselta, joka on heidän Herraltansa tuleva, sekä lukuunottamatta niitä, jotka hillitsevät halujaan paitsi vaimojensa ja orjattariensa suhteen, koska heissä silloin ei ole moittimista.
Toisin on niiden, jotka pyrkivät ylittämään tämän, sillä ne ovat lain rikkojia. Ne, jotka ovat rehellisiä sopimuksissaan ja siinä, mitä heidän huostaansa on uskottu, jotka ovat vilpittömiä todistaessaan ja jotka ahkeroivat hartauden harjoituksissa, saavat elää paratiisin kunniassa.
92:5-21 Joka on antelias ja karttaa pahaa sekä rakastaa hyvää, häntä autamme vähitellen saavuttamaan onnellisen päämäärän, mutta toisin on sen, joka on kitsas, itseänsä täynnä, eikä hyveestä välitä, hänen annamme vähitellen joutua pahan valtaan, eikä hänen rikkautensa hyödytä häntä vähääkään, kun hänet tuhotaan.
Totisesti on Meistä lähtöisin ohjaus oikealle tielle, Meidän on varmasti sekä tulevaisuus että menneisyys, sentähden olen varoittanut teitä leimuavasta tulesta, johon joutuvat vain pahat, jotka vääristelevät totuutta ja kääntävät sille selkänsä. Mutta Jumalaa pelkäävä pelastuu siitä, hän, joka antaa pois rikkautensa puhdistuakseen, eikä tee hyvää palkkion toivossa, vaan etsiäkseen Herransa, korkeimman, mielisuosiota. Totisesti, hän on aikanaan saava palkintonsa.

 Mekan kauden Koraanissa vannotaan monia valoja.
95:1-8 Kautta viikunapuun ja oliivin, kautta Siinain vuoren ja tämän pyhitetyn kaupungin. Totisesti Me loimme ihmisen parhaaseen muotoonsa, mutta Me kyllä alennammekin hänet alhaista alemmaksi, lukuunottomatta niitä, jotka uskovat ja hyvää tekevät; niitä odottaa ehtymätön palkka. Mikä siis saa sinut pitämään tulevaa tuomiota valheena? Eikö Jumala ole tuomareista parhain?
86:1-4 Kautta taivaan ja aamutähden! Tiedätkö, mikä on aamutähti? Se on häikäisevän kirkas tähti. Ei ole sielua, jolla ei olisi suojelijaansa.
86:11-14 Nimessä taivaan, josta sateet tulevat, ja maan, joka avaa uumenensa! Totisesti tämä on ratkaiseva sana, eikä mitään joutavaa puhetta.

RUKOUS

Muhammed, hänen vaimonsa ja ottopoikansa Ali alkoivat rukoilla Kaabassa uudella tavalla rituaalisine peseytymisineen ja kumarruksineen. Eräs vierailija kysyi tästä uudesta rituaalista ja hänelle kerrottiin, että se on uusi uskonto.

73:1-9 Sinä, joka olet vaippaan kääriytynyt, nouse yöllä rukoilemaan leväten vain vähän; valvo puolet yöstä, tai vähennä siitä hetkinen, tai lisää siihen vähän ja lue selvästi ja tasaisesti Koraania. Totisesti ilmoitamme sinulle tärkeän sanan. Yöhartaudet ovat totisesti parhain keino itsensä voittamiseen ja paras tapa hallita puhettaan. Sillä sinulla on työtä päivät pitkät. Muista siis Herrasi nimeä öisin ja antaudu kaikella hartaudella palvomaan Häntä idän ja lännen Herraa, jota paitsi ei ole muuta jumalaa; omaksu siis Hänet suojelijaksesi!

MEKKA

Muhammed asui Mekassa, joka oli ollut uskonnollinen keskus monien sukupolvien ajan. Siellä oli kivinen rakennus, joka oli suunnilleen kuution muotoinen ja sitä kutsuttiin Kaabaksi. Yksi Mekan monista jumalista oli Allah, kuujumala. Paikallinen uskonto ei yleensä järjestänyt jumaliaan arvojärjestykseen, mutta Allah oli ylijumala. Allah oli Muhammedin heimon Quraishin pääjumala. 

Muhammed julisti itsensä juutalaisen perinteen mukaiseksi profeetaksi. Koraani kertoo joidenkin varhaisten juutalaisten profeetoiden tarinoita, mutta niitä on muunneltu yksityiskohdissa.

Abraham
51:24-40 Onko sinulle tullut sanoma Aabrahamin kunnioitetuista vieraista? He astuivat sisään hänen luokseen ja sanoivat: »Rauha!» Ja hän vastasi: »Rauha, olette vieraita ihmisiä.» Ja hän hiipi salaa perheensä luokse ja palasi tuoden mukanaan juottovasikan, jonka hän asetti heidän eteensä sanoen: »Ettekö tahdo syödä?» Ja hän alkoi pelätä heitä, mutta he sanoivat: »Älä pelkää», ja he ilmoittivat hänelle ilosanoman viisaan pojan syntymästä.
Silloin tuli hänen vaimonsa paikalle suuren murheen vallassa, löi kasvoihinsa ja sanoi: »Vanha hedelmätön nainen.» He sanoivat: »Sanomamme on Herraltasi, Hänen on totisesti viisaus ja tieto». Ja Aabraham sanoi: »Mikä on asianne, viestintuojat?» He vastasivat: »Meidät on totisesti lähetetty syntisten ihmisten luo, heittämään heidän päälleen tiilikiviä, jotka Herrasi on varannut jumalattomille, ja Me olemme erottanut heistä pois ne, jotka uskoivat, Mutta Me emme löytänyt enempää kuin yhden Jumalalle alamaisen suvun.»
Me jätimme merkin niitä varten, jotka pelkäävät tuskallista rangaistusta. Kun lähetimme Mooseksen Faraon luo selvin valtuuksin, niin tämä mahtavuudessaan käänsi hänelle selkänsä ja sanoi: »Noita tai hullu.» Me tartuimme häneen ja hänen sotajoukkoihinsa ja paiskasimme heidät mereen, koska hänen tekonsa oli rangaistava.

Mooses
79:15-26 Eikö teille julistettu sanomaa Mooseksesta? Kuinka hänen Herransa kahdesti kutsui häntä pyhässä laaksossa: »Mene faraon luo! Hän on totisesti synteihin vaipunut. Ja sano: 'Tahdotko puhdistua? Minä johdan sinut Herrasi luo, jotta pelkäisit Häntä.'» Ja hän näytti faraolle suuren tunnusmerkin, mutta tämä hylkäsi totuuden eikä totellut. Sitten käänsi hän hänelle äkkiä selkänsä, kokosi joukon ihmisiä ja huusi heille sanoen: »Minä olen teidän ylin herranne.» Silloin Jumala yllätti hänet rangaisten sekä tässä että tulevassa elämässä. Totisesti on tässä varoittava esimerkki sille, joka pelkää Jumalaa.

Koraani mukailee kristittyjen tuomiopäivää:

88:1-26 Oletko kuullut sanoman musertavasta tapahtumasta? Sinä päivänä toisten kasvot nöyrtyvät; väsyen ja nääntyen he käyvät polttavaan tuleen ja juovat kiehuvasta lähteestä saamatta muuta ruokaa kuin ohdakkeista, joka ei lihota eikä vie nälkää. Samana päivänä toisten kasvot loistavat, ja he ovat tyytyväiset ponnisteluihinsa, kun saapuvat ylhäisiin puutarhoihin, joissa eivät kuule turhuuden sanoja.
Siellä on pulppuavia lähteitä, siellä on korkeita valtaistuimia, täysiä maljoja, pieluksia pitkin rivein ja levitettyjä mattoja. Eivätkö he näe, kuinka pilvet on luotu, kuinka taivas on kaartunut korkeaksi, kuinka vuoret on pystytetty ja kuinka maa on avaraksi levitetty? Jatka siis varoituksiasi, sinä olet juuri varoittaja, etkä ole heidän kaitsijansa. Mutta sitä, joka kääntää selkänsä ja jää epäuskoonsa, Jumala kurittaa suurella kärsimyksellä: totisesti he palaavat Meidän tykömme, ja Meille on heidän tili tehtävä.

Koraani kuvailee tarkasti Paratiisia ja Helvettiä:

56:10-56 Ja ensimmäiset pysyvät ensimmäisinä. Heidät saatetaan Jumalan läheisyyteen autuuden puutarhoihin - suuret joukot niitä, jotka aikaisemmin liittyivät profeettaan, mutta vain pieni määrä myöhemmin liittyneitä. Siellä he saavat levätä kultakuteisilla istuimilla toinen toistaan vastapäätä, ikuisesti nuoret pojat palvelevat heitä, pikarit, haarikat ja maljat täynnä puhdasta juomaa, josta he eivät saa päänkipua eivätkä päihdy, tarjoten hedelmiä, jotka ovat heille mieluisia, ja linnunlihaa, aivan heidän toivonsa mukaan. Siellä on kaunosilmäisiä sulottaria, jotka ovat kuin kätketyt helmet, palkaksi siitä, mitä he ovat tehneet. Siellä he eivät saa kuulla turhaa eivätkä syntistä puhetta, vaan he sanovat: »Rauha, rauha!»
Entä ne, jotka ovat oikealla; keitä ovat ne, jotka ovat oikealla puolella? He ovat lootuspuiden keskellä, puiden, joissa ei ole okaa, ja banaanien, joissa on terttu tertun päällä. Siellä on avaria varjopaikkoja, vuolaasti virtaavaa vesiä ja runsaasti hedelmiä, jotka eivät vähene ja joita ei heiltä evätä. Siellä on neitoja ylväillä lepovuoteillaan. Totisesti olemme luonut heidät omin käsin sallien heidän pysyä neitseinä hellinä ja samanikäisinä, niitä varten, jotka ovat oikealla puolella, joista lukuisat kuuluivat aikaisimpiin profeetan kannattajiin, ja myöhemmin liittyneitä suuri joukko.
Entä ne, jotka ovat vasemmalla; keitä raukkoja ovat ne, jotka ovat vasemmalla puolella? Heitä tukahduttavat kuumat tuulet ja polttaa kiehuva vesi sekä pimentää musta savu, joka ei tuo vilvoitusta eikä virkistystä. Aikanaan elivät he totisesti yltäkylläisyydessä, paatuen suurissa synneissään sanoen toisilleen: »Kun olemme kuolleet ja meistä on tullut tomua ja luita, herätetäänkö meidät todella kuolleista, tai herätetäänkö esi-isämme?» Sano: »Sekä edelliset että jälkimmäiset kootaan yhteen määrättynä hetkenä ja päivänä.» Te harhapoluille joutuneet, jotka selititte totuuden valheeksi, totisesti te saatte silloin syödä Zakkuum-puuta [Helvetin puu] ja täyttää vatsanne sillä, juoda kiehuvaa vettä sen päälle, juoda niinkuin janoiset kameelit. Tässä on heidän kestityksensä tuomiopäivänä.
18:29 Sano: »Totuus on tullut Herraltanne; ken tahansa sitä haluaa uskoa, hän uskokoon, ja ken tahansa tahtoo epäillä, antakaa hänen epäillä. Totisesti, väärämielisiä varten Me olemme valmistanut tulen, joka aitauksena heidät ympäröi. Ja jos he rukoilevat apua, niin he avukseen saavat vettä, joka on kuin sulaa vaskea ja polttaa heidän kasvonsa. Kauhea on heidän juomansa ja surkea heidän leposijansa.
 40:70-73 Ne, jotka hylkäävät pyhän Kirjan ja sen sanoman, jonka Me olemme lähettänyt sananjulistajamme mukana, tulevat pian huomaamaan erehdyksensä, kun kahleet ja vitjat pannaan heidän kaulaansa ja heidät raastetaan kuumaan veteen ja senjälkeen kärvennetään tulella. Silloin heille sanotaan: »Missä on se, joka teidän oli tapana asettaa Jumalan rinnalle?»
I161 Jokainen joka hylkää Muhammedin sanoman joutuu Helvetin ikuiseen rangasitukseen. Mekan suvaitsevainen uskonnollinen kulttuuri oli nyt saanut uskonnon, joka saarnasi suvaitsevaisuuden loppua. Vain islam oli hyväksytty.

I166 Koska sana oli nyt levinnyt, Muhammed alkoi saarnata avoimesti uutta oppia. Hän oli ennen sitä saarnannut yksityisesti kolme vuotta.

Arabit ovat aina uskoneet jinneihin, näkymättömiin tulesta syntyneisiin olentoihin. Nyt ne esiintyvät myös Koraanissa:

114:1-6 Sano: »Minä etsin turvaa ihmisten Herralta, ihmisten Kuninkaalta, ihmisten Jumalalta, hiipijän pahoja kuiskauksia vastaan, hänen, joka herättää pahuutta ihmismielissä, olkoonpa hän paholaisten [jinn] tai ihmisten joukosta.»
51:56-58 Olen luonut henkiolennot [jinn] ja ihmiset vain palvelemaan Itseäni. En halua heiltä mitään ravintoa enkä vaadi, että he ruokkisivat Minua. Jumala on totisesti ravinnon jakaja, Herra, jonka on valta ja voima.

Koraani hyökkää Mekan muita jumaluuksia vastaan:

53:19-23 Oletteko sitten ajatelleet al-Latia ja al-Uzzaa ja Manatia, kolmatta ja viimeistä? Kuuluvatko pojat teille ja Hänelle tyttäret? Mikä nurja jako! Nämä eivät ole muuta kuin nimiä, joita te olette antaneet heille, te ja esi~isänne, eikä Jumala ole lähettänyt heille mitään valtuutta. He noudattavat vain arveluja ja viettiensä oikkuja, vaikka Jumala totisesti on lähettänyt heille johdatuksen.

Muhammedin tehtävä Mekassa oli vaikea:

52:29-34 Jatka sentähden kehoituksiasi, sillä Herrasi armosta sinä et ole noita etkä hullu. Vai sanovatko he: »Runoniekka! Me odotamme mitä aika mukanansa tuo.» Sano: »Odottakaa, sillä totisesti kuulun minäkin niihin, jotka odottavat.» Käskeekö heidän järkensä heitä menettelemään näin? Vai ovatko he väärämielisiä ihmisiä? Vai sanovatko he: »Hän on itse sepittänyt sen?» Niin, he eivät usko. Antakoot he sitten itse samanlaisen ilmoituksen, jos rakastavat totuutta.

Mekkalaiset sanoivat ettei ole mitään Tuomiopäivää:

83:1-36 Voi väärintekijöitä mitattaessa tai punnittaessa jotka vaativat täyden mitan, kun mittaavat toisilta omaksi hyväkseen, mutta antavat vajaan mitan, kun mittaavat tai punnitsevat muille! Eivätkö nämä ihmiset usko, että heidät herätetään kuolleista kohtalokkaana päivänä, päivänä, jona ihmisten on seistävä maailmojen Herran edessä?
Ei! Totisesti on jumalattomien nimiluettelo Sidzinissä [paikka Helvetissä, missä pidetään syntisten luetteloa]. Mutta tiedätkö, mikä Sidzin on? Se on selkeästi kirjoitettu kirja. Voi sinä päivänä niitä, jotka hylkivät totuutta, niitä, jotka pitävät valheena Tuomion päivää! Mutta valheena sitä pitää vain julkea syntinen, joka sanoo, kun ilmoituksemme julistetaan hänelle: »Vanhojen taruja.» Totisesti ei! Heidän tekonsa ovat kuin ruoste tärvelleet heidän sydämensä. Totisesti ei heitä päästetä Herransa luokse sinä päivänä, vaan he saavat astua helvetin ahjoon. Silloin sanotaan: »Tämä on se, jota te olemattomaksi väititte.»
Mutta hurskaitten nimiluettelo on Illijunissa [paikka Paratiisissa missä oikeamielisten teot ovat kirjattuna]. Tiedätkö, mikä Illijun on? Kirjoitettu kirja korkeuksissa. Jumalan valiojoukko sen todistaa. Totisesti saavat hurskaat elää autuudessa, katsellen ympärilleen lepokorokkeiltaan. Sinä olet näkevä autuuden kirkkauden heidän kasvoillaan. He saavat nauttia puhdasta, muilta sinetöityä juomaa, jonka sinetti on myskiä - tätä juomaa kaikki kaivaten kaivatkoot - tämä sekoitus tulee ylhäältä, lähteestä, josta Jumalaa lähelle pääsevät juovat.
Totisesti syntiset nauroivat uskovaisia, kun he kulkivat näiden ohi, iskivät he toisilleen silmää; palatessaan omiensa luo he olivat tyytyväisiä ja heidät nähdessään he sanoivat: »Totisesti nuo ovat harhateillä.» Mutta totisesti emme Me lähettänyt tuommoisia heidän kaitsijoikseen, ja sinä päivänä saavat ne, jotka uskoivat, nauraa epäuskoisille ja katsella ylhäisiltä lepokorokkeilta ympärilleen. Mutta epäuskoiset saavat totisesti tekojensa palkan.
I167 Kaupungissa oli nyt avoimia vihamielisyyksiä. Riitoja oli enemmän ja väittelyt kuumensivat tunteita. Kaupunki oli erimielisyyden tilassa. Heimot alkoivat kohdella huonosti muslimeiksi kääntyneitä.

I171 Monet Muhammedia vastustaneet rikkaat ja mahtavat ansaitsivat paikkansa Koraanissa:
96:9-19 Oletko nähnyt sitä, joka kieltää (Jumalan) palvelijaa rukoilemasta? Oletko nähnyt, seuraako hän itse johdatusta? Tai kehoittaako hän jumalanpelkoon? Oletko huomannut hänen väittävän totuutta valheeksi ja kääntävän sille selkänsä? Eikö hän tiedä, että Jumala totisesti kaikki näkee? Ellei hän herkeä sellaisesta, iskemme häntä otsaan, valheelliseen, syntiseen otsaan. Kutsukoon hän sitten apureitansa! Me kutsumme myös soturimme. Ei! Älä tottele häntä, vaan nöyrry ja lähesty Jumalaa!
111:1-5 Tuhon omat ovat Abu Lahabin molemmat kädet, ja tuho perii hänet itsensä. Hänen rikkautensa ja ansionsa eivät häntä vähääkään hyödytä. Pian hän kärventyy tulen liekeissä, ja samoin hänen vaimonsa, parjaaja, jonka kaulaan on heitetty tiukasti punottu köysi.
 I178 Oli hyvin onnekasta Muhammedille, että Medinan arabit olivat kiinnostuneita Muhammedin sanomasta. Koska puolet heidän kaupunkinsa asukkaista oli juutalaisia, he olivat tottuneet puheeseen vain yhdestä jumalasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti